Music Player: Off
13°C

Gastronomija

Recepti

Filipjanska torta

Izlupati 12 žumanjaka, 12-13 žlica šećera, dodati malo ruma i koricu od 2 limuna.

U smjesu dodati 50-60 dag mendula (badema) te na kraju tučene bjelanjke.

Smjesu uliti u kalup i peći 1 sat (20 minuta na 170 C, potom 20 minuta na 150 C te 20 minuta na 110 C).

Pečen biskvit preliti čokoladnom glazurom. Glazuru pripremiti na način da se pola čokolade otopi sa 5 žlica šećera, 2 žlice mlijeka te malo margarina.

Pržene mendule

Na vatri otopiti šećer i malo vode.

Kad smjesa uzavre, dodati mendule i neprestano miješati dok mendule ne dobiju zlatnu boju.

Omjer mendula i šećera mora biti jednak.

Skinite ih sa vatre i pustite da se ohlade.

Šalša

Tradicionalni dalmatinski umak koji idealno paše uz tjesteninu.

Na maslinovom ulju zastaklite na komadiće isjeckanu kapulu, petrusimul i luk.

Dodajte na kockice izrezane pomidore te sve pirjajte na jakoj vatri dok ne ispari dovoljno tekućine.

Posolite, pošećerite i popaprite te skinite sa vatre kad dobijete željenu gustoću šalše.

Fritule

Tradicionalno dalmatinsko slatko koje svojim mirisom nagovješćuje blagdane.

Brašno, kvasac, mlaku vodu i žlicu cukra pomiješajte u kremastu smjesu te ostavite na toplom da ukisa.

Potom lagano dodajte brašno, toplu vodu,sol, malo rakije, koricu limuna i šećer, umijesite u gumenu smjesu te tučite 20ak minuta drvenom žlicom.

Potom dodajte grožđice, tijesto pokrijte te ostavite na toplom da ponovno ukisne.

Kad se smjesa udvostruči vadite žlicom što pravilnije oblike fritula te ih pržite u vrelom ulju.

Ispržene fritule pospite šećerom od vanilije.

Brudet

Ovo narodno jelo ribari pripremaju od više vrsta plemenite ribe.

U zemljanu posudu stavite maslinovo ulje, isjeckanu kapulu, luk, pomidor, list petrusimula, papar u zrnu te na vrh poslažite ribu.

Ribu pokrijte do vrha hladnom vodom i malo vina. Sve skupa stavite na vatru da se lagano kuha.

Popis restorana

Sv. Filip i Jakov

ANGELA
Restoran

Obala kralja Krešimira IV 3
Sv. Filip i Jakov
+385 23 389 254

REA
Restoran

Obala kralja Tomislava 11
Sv. Filip i Jakov
+385 23 389 722

PRISTAN
Restoran

Obala kralja Tomislava 10
Sv. Filip i Jakov
+385 23 388 399
+385 23 388 806

MARGARITA MARIS
Restoran

Put primorja 131
Sv. Filip i Jakov
+385 23 292 400
+385 23 388 619
margarita-maris@zd.t-com.hr
www.vud.hr

ČIRJAK
Restoran

Put primorja 73
Sv. Filip i Jakov
+385 23 388 355
davorka.cirjak@zd.t-com.hr
www.pansion-cirjak.hr

TORKUL
Buffet

Obala kralja Krešimira
Sv. Filip i Jakov
+385 91 332 3811
torkulfj@gmail.com
www.torkul.eu

FILIPJANAC
Buffet

Obala kralja Tomislava
Sv. Filip i Jakov
+385 23 388 670

KOJO
Konoba

Obala kralja Tomislava 21
Sv. Filip i Jakov
+385 98 183 9983
www.facebook.com/KonobaKojo

PIKOLO
Restoran/Pizzeria

Put primorja 51
Sv. Filip i Jakov
+385 98 340 673
+385 98 322 008
+385 23 388 858
www.pikolo.com.hr

Turanj

KOD BAKILCA
Konoba

Turanj
+385 23 388 547
marina.budanovic@zd.t-com.hr

ANTE
Restoran

Obala dr. Franje Tuđmana 50
Turanj

ROKO
Restoran

Turanj
+385 23 388 117

SIDRO
Restoran

Jadranska cesta 36
Turanj
385 23 388 001

ANTICA
Pizzeria

Turanj
+385 23 388 713

ĐIĐI
Pizzeria

Turanj 435 A
Turanj
+385 23 333 736

Sv. Petar

HOTEL MARE NOSTRUM
Restoran

Sv. Petar 375
Sv. Petar
+385 23 391 420
www.marenostrum-hr.com

MARIN
Buffet

Sv. Petar