Music Player: Off
16°C

Novosti

13. rujan

HISTERIA NOVA VERTIKALNI TRENING CENTAR

19.09. SV. FILIP I JAKOV 19:00 – 21:30h Prezentacija projekta osnivanja prvog vertikalnog trening centra u RH pod vodstvom Marije Šćekić i projekcija kratkih filmova o korijenima vertikalnog plesa pod vodstvom Fabrice Guillota, inicijatora VDF projekta (Cie Retouramont, Francuska) 22:00h BEACH PARTY u Sv. Filip Jakovu za sve sudionike i širu javnost
Marija Šćekić (Histeria Nova) je domaćin, organizator i umjetnički direktor programa pod nazivom NOVI PROSTORI – Vertikalni ples u Hrvatskoj koji će se održati u Zadru od 15-19.rujna 2018. Program se odvija u sklopu međunarodnog trogodišnjeg razvojnog projekta pod nazivom „Vertical Dance Forum“ sufinanciranog od strane Europske Unije. Projekt je nastao inicijativom francuskog koreografa Fabrice Guillot iz Pariza  (Retouramont Co.) da pozove i okupi izabrane koreografe iz Europe i Kanade  u cilju razmjene njihova iskustva i znanja u području suvremene plesne umjetnosti s naglaskom na neistraženu i marginaliziranu formu vertikalnog plesa.    
Program u Zadru podrazumijeva 5-dnevnu radionicu vertikalnog plesa i 3 javna predavanja. Radionica okuplja ukupno 25 polaznika iz zemlje i svijeta. Otvoren poziv na suradnju upućen je i predstavnicima Gradskih uprava, turističkih zajednica te ostalih kulturno-umjetničkih institucija u zemlji. Cilj projekta je promocija NOVE FORME UMJETNIČKO-SPORTSKOG IZRIČAJA u čijem su fokusu tjelesna vještina, snaga, hrabrost, samopouzdanje i izdržljivost.
Osnivanje Histeria Nova 1.Vertikalnog  trening centra u zemlji (u Sv.Filip i Jakovu) je u fazi realizacije od studenog 2017. a Ugovorom o suradnji pridružio se i ŠC Višnjik, HDLU Zadar te Kneževa Palača u (i na) čijim će se objektima održavati dio ovogodišnjeg programa.  

program VDF Croatia ZADAR 2018:  www.histerianova.com/vdfcroatia2018

Histeria Nova je Umjetnička organizacija osnovana 2005. u Zagrebu. Naziv baštini od grčke riječi husterā (maternica) i supernova (umiruća planetarna materija) koje je Marija Šćekić, dipl.koreografkinja, osnivateljica i voditeljica Histeria Nova koristila kao pseudonim.  Bavi se stvaranjem, istraživanjem i promicanjem suvremenog plesa kao jedinstvenog spoja audiovizualne i performativne  umjetnosti.  Rad organizacije podijeljen je u tri pravca. 
1)    Teatar novog pokreta: stvaranje i proizvodnja cjelovečernjih multimedijalnih plesnih predstava u kojima je pokret tijela, zvuka, svjetla i novih tehnologija nerazdvojiv.
2)    Vertikalni ples: razvoj vertikalnog plesa kao nove umjetničke prakse u  Republici Hrvatskoj koja spaja plesnu umjetnost, sport i kulturno-prirodnu baštinu Republike Hrvatske u cilju poticanja interdisciplinarnih suradnji i društveno-kulturnog razvoja zemlje
3)    Škola prirodnog pokreta i plesa: iskustveno učenje anatomije i biomehanike ljudskog kretanja s ciljem povratka u prirodno, instinktivno, urođeno iskustvo pokreta tijela.

Marija Šćekić je koreograf, redatelj i plesni pedagog. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta (2006) i Posebnog priznanja Europske Unije za inovativnost i promociju kulturnog managementa (2007).  Dugi niz godina surađuje s umjetnicima, znanstvenicima i poslovnim partnerima iz zemlje i svijeta. Od 2012. obavlja funkciju voditeljice državne OŠ za balet i suvremeni ples u Šibeniku. 2017.g. otvara vlastitu Školu prirodnog pokreta i plesa u Zadru te osniva Histeria Nova Vertikalni trening centar u Sv.Filip i Jakovu, prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj. 

Više informacija o autorici i projektu pogledajte na:  http://www.histerianova.com
https://www.facebook.com/histerianova
           
Marija Šćekić, dipl.koreograf
Mob.091-1181888
marija@histerianova.com

Arhiva

Say yes