Music Player: Off
16°C

Novosti

23. listopad

TURANJ: LIBURNSKO NASELJE POD MOREM, STARO 3500 GODINA.

Kad su zadarski arheolozi prošle godine u podmorju između otočića Ričula i Galešnjaka u Pašmanskom kanalu pronašli ostatke velikog naselja i luke starije od 2500 godina, mislili su da su otkrili veliku priču koja će baciti novo svjetlo na život Liburna na istočnoj obali Jadrana.

Analizom je potvrđeno da se na tom području živjelo prije 3.500 godina! Nalazište je neprocjenjive vrijednosti, kao i brojni pronađeni predmeti.

Tri metra ispod površine mora tisućljećima je spavalo naselje nepoznatog naroda. Uz njega je i luka čiji su obrisi uočeni iz zračnih snimki. 'Riječ je o naselju prije Liburna, o razdoblju srednjeg brončanog doba, o razdoblju o kojem se, kada je u pitanju sjeverna Dalmacija, jako malo zna.


Početkom listopada ove godine podvodni arheolozi krenuli su u novu istraživačku kampanju uz obale Turnja, a u međuvremenu su iz SAD-a dobili rezultate radiokarbonske analize drvenih pilona koje su bili pronašli duboko zabijene u pjeskovito dno.

O njihovoj materijalnoj kulturi malo je podataka, no riječ je o ljudskoj populaciji koja je živjela na ovim područjima prije pojave Liburna.

Za podmorsku lokaciju kod Tukljače, kako u Turnju zovu mjesno groblje, znalo se otprije, ali nitko dosad nije provodio značajnija istraživanja. Lokacija je otkrivena zahvaljujući snimkama iz zraka na kojima se u plitkome moru između otočića Ričula i kopna pokazao tristotinjak metara dugačak zid od lomljenoga kamena, kojim je u prastaro vrijeme otočić bio spojen s ondašnjim kopnom. Vjerojatno je bio u funkciji prapovijesne luke.

Danas je u blizini toga arheološkog lokaliteta nasip s uskom cestom koja dijeli mjesno groblje od mora, a nekada je tu bila luka s naseljem koja je najvjerojatnije bila podignuta kao jedna od kontrolnih točaka pomorskih puteva Pašmanskim kanalom na plovnom putu duž istočne obale Jadrana. 

Tko je luku i naselje podigao, tko je tuda plovio, arheolozi još ne znaju, iako je otkriveni lokalitet sačuvan u jako dobrom stanju, a kulturni sloj u kojem se nalaze na tisuće ulomaka keramike i drugi artefakti debeo je oko jednog metra.
Zadarski.hr: http://www.zadarski.hr/teme/clanak/id/13901/foto-arheoloska-senzacija-u-podmorju-turnja-otkrili-grad-pod-morem-star-3500-godina-a-nitko-ne-zna-tko-ga-je-podigao

Dnevnik.hr: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/arheoloska-senzacija-u-moru-kraj-zadra---413551.html

Slobodna dalmacija: http://m.slobodnadalmacija.hr/tabid/296/articleType/ArticleView/articleId/304120/Default.aspx

Arhiva

Say yes